Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

FM2011 - Νέα Στοιχεία του Football Manager 2011



Ανακοινώθηκαν όλα τα νέα χαρακτηριστικά. Η ημερομηνία κυκλοφορίας του ορίστηκε για πριν τα Χριστούγεννα.

Η Sega ανακοίνωσε έστω και με καθυστέρηση την κυκλοφορία του Football Manager 2011 κι αυτή τη φορά ο Miles Jacobson, Project Manager του παιχνιδιού, μας ετοίμασε μία σειρά από εκπλήξεις, οι οποίες δείχνουν ότι το FM θα πάρει και φέτος το πρωτάθλημα στην κατηγορία του και μάλλιστα από τα...αποδυτήρια.





Ατζέντηδες.
Για πρώτη φορά εισάγεται ένα νέο χαρακτηριστικό που δεν είναι άλλο από τους ατζέντηδες παικτών. Είναι κάτι που υπάρχει άλλωστε και στο πραγματικό ποδόσφαιρο, μιας και κάθε παίκτης έχει και ατζέντη που διαπραγματεύεται με τις ομάδες το συμβόλαιό του. Οι ατζέντηδες θα έχουν πλέον προφίλ (με διαφορετικό χαρακτήρα ο καθένας) και βέβαια παίξουν σημαντικό ρόλο, καθώς ανάλογα με το στυλ τους θα καθορίζουν αντίστοιχα και τις διαπραγματεύσεις. Ένας αλαζόντας ατζέντης για παράδειγμα, αν έχει παίκτη μεγάλης ευρωπαϊκής κλάσης, τότε ενδέχεται να ρίξει από την αρχή άκυρο σε οποιαδήποτε ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος, όσα χρήματα κι αν είστε διατεθιμένος να προσφέρετε. Μπορεί δηλαδή να μην σας εμφανιστεί καν οθόνη διαπραγματεύσεων.

Στα συμβόλαια των παικτών έχουν προστεθεί 12 νέες ρήτρες, από τις οποίες θα μπορούν να αποκομίσουν περισσότερα οφέλη από την τσέπη σας. Θα υπάρχει για παράδειγμα αύξηση μισθού όταν ένας ποδοσφαιριστής αγωνιστεί για συγκεκριμένο αριθμό παιχνίδιών, ειδικό bonus αν πετύχει έναν αριθμό τερμάτων κ.ο.κ. Μεταξύ άλλων, οι ατζέντηδες θα εξακολουθήσουν να σας προτείνουν παίκτες.

Προπόνηση
Ο Miles Jacobson παραδέχτηκε ότι ο τομέας της προπόνησης έχει κάπως παραμεληθεί τα τελευταία χρόνια. Γι' αυτό και πραγματοποίησε μία σειρά από σημαντικές αλλαγές. Καταρχήν θα υπάρχει επιλογή "individual training", μέσω της οποίας θα ορίζετε ατομική προπόνηση για κάθε ποδοσφαιριστή σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (attributes). Αυτό θα σας διευκολύνει απίστευτα καθώς θα ξέρετε πάντοτε ότι προπονείτε τους παίκτες σας π.χ. σε Dribbling, Heading, Free Kicks ή όπου αλλού θέλετε. Θα υπάρχει ακόμη και Preferred move training όπου θα επιχειρείτε να μάθετε τους παίκτες σας συγκεκριμένες Preferred Moves, με στόχο να τους γίνουν συνήθεια μέσα στο γήπεδο. Τέλος, θα υπάρχει και προπόνηση συστήματος, καθώς θα προπονείτε την ομάδα σας συνολικά σε ένα συγκεκριμένο formation (π.χ. 4-4-2), ώστε να βελτιωθεί πάνω σε αυτό.

Ομιλία με ποδοσφαιριστές και διοίκηση
Ξεχάστε τις μεμονωμένες ερωτήσεις κι απαντήσεις, καθώς πλέον θα μπορείτε να συνομιλήσετε με οποιοδήποτε παίκτη σας σε μορφή διαλόγου. Για άλλη μια φορά θα σας προτείνονται συγκεκριμένες παράμετροι (περισσότερες από ποτέ) θα λαμβάνετε την αντίστοιχη απάντηση και ο διάλογος θα συνεχίζεται, με νέες ερωτήσεις, παροτρύνσεις ή υποδείξεις προς τον παίκτη. Ανάμεσα στις επιλογές που θα έχετε, θα υπάρχει για άλλη μια φορά η ερώτηση για το αν ο ποδοσφαιριστής γνωρίζει κάποια πιθανή μεταγραφική ενίσχυση, υποδείξεις σχετικά με την απόδοσή του σε αγώνες, συμβουλές από εσάς για το πως μπορεί να αποδώσει καλύτερα ή σχόλια για το Transfer Status του στην ομάδα.

Η επικοινωνία σας με την διοίκηση του συλλόγου θα έχει αντίστοιχες επιλογές συγκεντρωμένες σε ένα μενού. Οι τομείς θα είναι Stadium, Facilities, Finance, Networking, Staff και Personal. Κάθε τομέας θα σας δίνει κάθε πιθανό σενάριο αιτήματος. Για παράδειγμα, από φέτος στο Stadium θα υπάρχει επιλογή για αίτηση επέκτασης γηπέδου, για χτίσιμο γηπέδου από το μηδέν, για βελτίωση χλοοτάπητα ή ακόμα και για αγορά νέου γηπέδου. Η Sports Interactive υπόσχεται επίσης ακόμη καλύτερο φιλτράρισμα στα νέα, με ξεκάθαρες ενδείξεις του τι πρέπει να απαντηθεί και τι όχι, κάτι που αναμένεται να σας αποφέρει ως κέρδος περισσότερο χρόνο.

3D Match engine
Στην απεικόνιση αγώνα έχουν γίνει ορισμένες μικρές διορθώσεις, χωρίς όμως ακόμη τα γραφικά να προσεγγίζουν τα σύγχρονα πρότυπα. Υπάρχουν περισσότερα animations, καλύτερος σχεδιασμός γηπέδων και η εισαγωγή των πανηγυρισμών. Εν ολίγοις, μετά από κάθε γκολ, οι παίκτες σας θα τρέχουν προς την εξέδρα και θα πανηγυρίζουν. Είδαμε ωστόσο το κοινό να μένει στατικό, ενώ δεν είδαμε τους παίκτες να απογοητεύονται μετά από χαμένες ευκαιρίες, κάτι που σύμφωνα με τον Miles Jacobson θα ενταχθεί κανονικά στην τελική έκδοση του παιχνιδιού.

Dynamic League Reputation
Το καλύτερο όμως σας το κρατήσαμε για το τέλος. Πόσες φορές είχατε απογοητευτεί επειδή η φήμη της ομάδας σας δεν σας επέτρεπε να αγοράσετε τους παίκτες των ονείρων σας; Κι όλα αυτά ενώ είχατε σηκώσει πρωταθλήματα ή είχατε κάνει μεγάλες πορείες στην Ευρώπη; Από φέτος, στο Football Manager εισάγεται το Dynamic League Reputation. Κάθε πρωτάθλημα θα έχει την φήμη του (θα απεικονίζεται με 1-5 αστεράκια) κι αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με την απόδοση των ομάδων μιας χώρας, η φήμη θα αλλάζει (προς τα πάνω ή προς τα κάτω), άρα αντίστοιχα θα αλλάζει και το ενδιαφέρον των παικτών για να έρθουν στο πρωτάθλημα αυτό. Επομένως, αν αποδείξετε την αξία σας στο γήπεδο, θα γίνετε πιο γνωστοί και αντίστοιχα θα έρθει και η αναγνώριση!

Κυκλοφορία
Το Football Manager 2011 θα κυκλοφορήσει για PC και Macintosh πριν τα Χριστούγεννα του 2010. Ακριβή ημερομηνία κυκλοφορίας θα μάθουμε μέσα στο φθινόπωρο. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τα sites footballmanager.com και facebook.com/officialfootballmanager. Όσοι είστε τελείως "καμένοι" κι έχετε πρόσβαση στα itunes, μπορείτε να κατεβάσετε από αυτή την εβδομάδα το Football Manager Podcast, για να ακούτε τις πολύωρες αναλύσεις του Miles Jacobson και της παρέας του.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου